Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Wat te doen bij overlijden

Overlijden melden

Overlijd iemand thuis, dan neemt u contact op met de huisarts. Bij overlijden in het ziekenhuis of verzorgingshuis komt de dienstdoende arts langs. Als een dierbare op reis overlijd, kunt u het best contact opnemen met de alarmcentrale van uw reisverzekering.

Zodra de arts het overlijden heeft vast gesteld kun u mij bellen. Ik ben dag en nacht bereikbaar. We bespreken dan welk moment voor u het beste schikt dat ik langs kom. Dat kan direct, maar u kunt er ook voor kiezen eerst even samen met uw dierbare te zijn. Of om te wachten tot anderen, die meedenken over de uitvaart, ook aanwezig zijn. Wat belangrijk is dat de overledene zo snel mogelijk wordt verzorgd. Mijn ervaren collega's van de rouwservice zullen hiervoor zorg dragen en de overledene, op een door u gewenste manier opbaren.

NEEM CONTACT OP

 
 
 

Verzorgen en opbaren

U kunt uw dierbare thuis opbaren of in een rouwcentrum. Er zijn ook rouwkamers die u voor de periode tussen overlijden en uitvaart kunt huren. U kunt daar elk moment van de dag naar toe en er zelfs 24 uur per dag verblijven. Het is een mooi alternatief als u niet thuis kunt of wilt opbaren, maar wel vaak bij uw dierbare wilt zijn.

Voordat uw dierbare wordt opgebaard vindt de verzorging plaats. U kunt dit zelf doen, we kunnen het samen doen, of ik doe het voor u. Als aanvulling op de laatste verzorging kunt u er ook voor kiezen om thanatopraxie toe te laten passen. Dit is een lichte balseming en heeft als voordeel dat de overledene niet hoeft te worden gekoeld. Met name bij thuis openbaringen is dit een goede keuze.

Kisten en wade

Kisten zijn er in vele soorten. Traditioneel, modern, van sloop- of steigerhout, van materiaal dat goed te beschilderen is enzovoort. Ik heb contact met vele leveranciers en zo heeft u een grote keuze. Een alternatief voor een kist is een rieten mand. Of een wade. Dat is een mooie doek waarin de overledene wordt gehuld. Dit kan een doek van uzelf zijn, maar er zijn ook waden in het assortiment. Ook voor kinderen zijn er steeds meer kistjes, mandjes en doeken verkrijgbaar. Ook een zelf gemaakte kist is mogelijk.

 
 

Begraven of cremeren

De verhouding begraven versus cremeren in Nederland is ongeveer 60% versus 40%. De keuze voor begraven of cremeren is heel persoonlijk. Het hangt samen met tradities, religie en de wens om al dan niet een plek te hebben waar nabestaanden terug kunnen komen. Soms spelen ook kosten een rol. Begraven is over het algemeen duurder dan cremeren.

Rouwdrukwerk

Van oudsher is de rouwkaart de officiële aankondiging van het overlijden. Velen versturen nog steeds kaarten, anderen kiezen ervoor om de kaart niet meer of in kleine oplage te laten drukken en de aankondiging per e-mail te verzenden. Wat in alle gevallen blijft is het ontwerp. Ik heb een grote keuze aan ontwerpen in mijn assortiment. Maar we kunnen ook samen een kaart vormgeven. Dat is niet per definitie veel duurder en kan het afscheid voor u wel persoonlijker maken. Wilt u een advertentie plaatsen, dan kijken we samen welke informatie uit de kaart terug moet komen in de advertentie.

Afscheidsbijeenkomst

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart vullen we de afscheidsbijeenkomst in. Dit is vaak een combinatie van woorden, rituelen, muziek en beeld. Wilt u hulp bij het op papier zetten van de juiste woorden, dan kan iemand uit mijn netwerk, of ikzelf u daarbij helpen. Een fotopresentatie is een mooie aanvulling op de toespraken. Mocht u zelf geen familieleden of vrienden hebben die zoiets kunnen maken, dan kan ik dit voor u laten verzorgen.

Locatie

Vaak vindt een afscheidsbijeenkomst plaats in een kerk of in de aula van een begraafplaats of crematorium. Dit is echter niet verplicht. U kunt er dus ook voor kiezen om afscheid te nemen op een plek die u dierbaar was. Denk aan de kantine van de sportvereniging of het restaurant waar u vaak samen kwam. Vanzelfsprekend kunnen we ook een afscheid bij u thuis organiseren. Ook de condoleance kan op een andere plek zijn dan op de begraafplaats of bij het crematorium. Misschien gaat u hiervoor bijvoorbeeld liever naar de stamkroeg. Heeft u een locatie op het oog maar twijfelt u of hier een rouwdienst mag worden gehouden? Belt u mij, ik zoek het voor u uit.

 
 

Rouwvervoer

Het is niet verplicht om een overledene in een rouwauto te vervoeren. Naast de zwarte, grijze en witte rouwauto’s kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een loopkoets, een fietskar, een uitvaartboot of de uitvaartbus, waarin naast de kist 15 nabestaanden kunnen plaatsnemen. U kunt zelfs uw eigen auto gebruiken, mits de kist hierin past natuurlijk. U kunt rechtstreeks naar de locatie van de afscheidsbijeenkomst rijden, maar ook een route kiezen die past bij de overledene. Dat kan bijvoorbeeld een route zijn die de overledene zelf graag reed of langs plekken waar hij of zij graag kwam, zoals een vereniging.

Muziek

Muziek geeft vaak een gevoel van herkenning en troost en is voor velen een zeer belangrijk onderdeel van de afscheidsbijeenkomst. U kunt muziek laten afspelen, maar ook kiezen voor live muziek. Een familielid of vriend kan pianospelen of zingen, maar we kunnen ook een beroep doen op een van de muzikanten uit mijn netwerk.

Fotografie

Steeds vaker laten nabestaanden de uitvaart fotograferen door familie of vrienden of door een professioneel fotograaf. Zo kan na de uitvaart alles herbeleefd worden. Vaak helpt dit bij de rouwverwerking. Kleine kinderen kunnen zich bijvoorbeeld later vaak niets herinneren van het afscheid. Foto’s kunnen dan helpen om hen later te laten zien hoe het afscheid plaatsvond.

 

U kunt mij elk moment van de dag bellen

NEEM CONTACT MET mij OP

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren